Jdi na obsah Jdi na menu
 


Testování kosmetiky a prostředků pro domácnost

19. 9. 2011

Každý rok jsou na celém světě pro testování kosmetiky a prostředků pro domácnost stále zabíjeny tisíce zvířat. Těmto zvířatům jsou aplikovány chemické látky do očí, na kůži, jsou nucena je polykat či inhalovat. To vše jen proto, aby měli spotřebitelé na výběr tisíce nových výrobků.

Mezi nejčastěji používaná zvířata při testování kosmetiky a prostředků pro domácnost (tzn. čisticích prostředků, pracích prášků, leštidel atd.) patří myši, potkani, morčata a králíci.

Testování na zvířatech je nejen velmi krutým, ale také nepříliš spolehlivým způsobem ověřování bezpečnosti a kvality výrobků. Řada společností již proto od testování na zvířatech upustila. Vy tak máte na výběr mezi výrobky testovanými na zvířatech a těmi, které byly otestovány jinak či obsahují jen složky otestované na zvířatech v minulosti (společnost tak nepodporuje nové testy). Vaše rozhodnutí může pomoci zastavit nebo naopak  podpořit utrpení zvířat.

 

Test oční dráždivosti

Je znám také jako Draizův oční test a je používán ke stanovení akutní dráždivosti látky po přímé aplikaci do oka. Obvykle jsou používáni alespoň tři dospělí králíci pro test jedné látky. Každému králíkovi, který je znehybněn a při vědomí, je látka aplikována do oka, zatímco druhé oko slouží jako kontrola.Oko králíka produkuje mnohem méně slz než oko lidské a nemůže proto látku vyplavit . I to je jeden z praktických důvodů, proč je používán právě tento druh zvířat. Králíci také nemají mrkací reflex, což usnadňuje aplikaci chemikálií. Během testu dochází k zakalení oka, zčervenání a otoku víček. Viditelné vředy a mokvání očí je popisováno po 21 dnech po aplikaci jedné dávky. Zvířatům obvykle nejsou poskytnuty žádné bolest tišící prostředky.

Test kožní dráždivosti

Tento test je používán ke stanovení agresivity látky aplikované na kůži. Používáni jsou nejméně tři dospělí králíci nebo morčata pro test jedné látky. Test vyžaduje aplikaci zkoušené látky na jejich oholená a vrchní vrstvy pokožky zbavená záda. Po hodinách, dnech či týdnech se objeví známky zčervenání, otoků, zánětů, práskání kůže a tvorba vředů. Obvykle nejsou poskytovány bolest tišící prostředky.

 

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Pokusy na zvířatech

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář